来自 教育 2018-11-22 15:35 的文章

小学数学教学中学生思维的培养对策

  摘    要: 人类在进步, 社会在发展, 教育也日新月异地进入了一个新的发展时期。教育在新的历史发展阶段, 我们广大教育工作者, 不仅要注重学生知识文化的学习, 更要注重学生能力的发展。小学作为我国基础教育的重要组成部分, 是儿童接受教育的开端, 是未来学习发展的基础, 在这一阶段, 做好儿童能力培养工作, 是孩子未来发展的奠基工程。本文以小学数学科目的教学为主要内容, 在分析小学生思维发展重要性的基础上, 结合现阶段在数学教学思维发展教育培养过程中存在的问题, 提出科学有效的策略, 促进学生思维方式的培养以及能力的提高。

  关键词: 小学数学; 思维发展; 策略研究;
 

小学数学教学中学生思维的培养对策
 

  Abstract: Human beings are progressing, society is developing, and education has also ushered in a new period of development with each passing day. In the new historical development stage of education, we educators should not only pay attention to the study of students' knowledge and culture, but also pay more attention to the development of students' ability. As an important part of basic education in our country, primary school is the beginning of children's education and the foundation of future learning and development. At this stage, doing a good job in children's ability training is a foundation project related to children's future development.Based on the analysis of the importance of primary school students' thinking development and the problems existing in the process of thinking development education and training in mathematics teaching, this paper puts forward scientific and effective strategies to promote the cultivation of students' thinking mode and ability.

  Keyword: primary school mathematics; Development of thinking; Strategic research;

  一、培养小学生思维发展的重要意义

  思维, 看不见, 摸不着, 但在学习、生活、工作中, 思维决定效果、思维决定效率、思维决定行动。所以, 在日常生活中、在学习活动中、在工作中, 人的行为都是在思维的支配下产生的。思维能力包括分析能力、理解能力、比较能力、想象能力、推理能力等, 思维能力的高低, 决定着人综合能力的发展水平。思维能力参与和支配着人类的一切与智力相关的活动, 所以思维能力可以称得上人智慧的核心。小学数学学科, 运用分析、比较、推理、想象的教学方法, 较其他学科更多, 思维能力的培养每时每刻都会在教育教学中体现。因此, 思维能力是学生学习能力提升的核心内容, 其重要性是不可替代的。小学时期正是思维逐步形成的成长期, 也正是思维能力培养的关键期。关注学生思维发展的培养, 促进他们潜能的发挥, 为其以后的发展奠定坚实的基础, 是我们每一位教育工作者义不容辞的责任, 我们必须积极探索并付诸行动。学生具备较强的数学思维能力, 便可以终身受益, 使他们在解决数学问题, 甚至生活中的各种问题时, 都能够进行理性判断和逻辑思考, 可以更好、更快地解决问题。同时, 随着思维的逐步形成与发展, 学生能从思考到会思考, 逐步形成独立思考能力, 由浅层次的思考到深层次的思考, 逐步形成独立的思维能力。对某些知识点、对某些数学情境, 从提出问题到学会进行质疑, 最终形成自己独到的见解。而这些思考、分析、提问、质疑的过程, 恰恰是学生思维能力逐步提升的过程。学生的推理能力、判断能力、逻辑思维能力会逐步形成和提升, 学生的综合素质会得到全面提高。